סיכת אנטיפא בארץ ישראל.
אנטיפה, אנטיפא או פעולה אנטי-פשיסטית היא רשת בינלאומית של ארגונים, תנועות ופעילי שמאל קיצוני אנטי-סמכותנים, חלקם בעלי אופי מיליטנטי, ששמו לעצמם מטרה "להיאבק בפשיזם ובכל צורותיו". תנועות מיליטנטיות מהשמאל הרדיקלי ברחבי אירופה, יבשת אמריקה וגם בישראל החלו לצוץ כבר בשנות ה- 30 כחלק מהמאבק נגד הפשיזם, הגזענות ועליית הימין הקיצוני. חברי אנטיפה מתנגדים לפשיזם, גזענות, לאומנות, סקסיזם והומופוביה.
פעילות 'אנטיפה' כוללת בדרך כלל חלוקת פלאיירים, הפצת מידע באינטרנט, וארגון הפגנות, כולל ונדליזם ואלימות פיזית כלפי כוחות שיטור כמו גם רכוש אזרחי. במדינות אחדות, אנטיפה מזוהים עם הגוש השחור, אשר לטענתם, אלימות פיזית היא חלק בלתי נפרד וחשוב במאבק בפאשיזם. קבוצות אנטיפה מנוהלות על פי עקרונות אנרכיסטיים, צורת קבלת ההחלטות היא על פי קונצנזוס, ללא היררכיה פורמלית. נוסף לפעילות ברחוב, יש גם קבוצות אנטיפה במגרשי הכדורגל, ובתוך סצנת המוזיקה, בעיקר להקות פאנק רוק והיפ הופ (למשל לוס פסטידיוס).
בארץ קמו קבוצות אנטי-פשיסטיות מתוך שורות השמאל והשמאל הרדיקלי. קבוצת 'אנטיפא' או 'אנטיפה' או 'פעולה אנטי-פשיסטית' קמה בארץ ישראל בשנת- 1934 על מנת להיאבק בארגוני ימין בתוך היישוב היהודי. בשנת- 1936 הקבוצה ניסתה לעורר מודעות בקרב הציבור היהודי בארץ ישראל למלחמת האזרחים בספרד, וארגנה אירועים לגיוס כספים וסיוע פוליטי לתמיכה ברפובליקה. כמה מאות פעילי שמאל אנטי-פשיסטים, מרביתם חברי המפלגה הקומוניסטית של פלשתינה ( פק"פ ), נסעו להילחם בספרד במסגרת הבריגדות הבינלאומיות.
ביוני- 2014 בעקבות התגובה הציבורית לרצח שלושת הנערים וחשש מהתחזקות הגזענות בחברה הישראלית, קמה קבוצת אנטיפה- 972 ( 972 היא קידומת הטלפון הבינלאומית של מדינת ישראל ), במטרה לתעד אלימות ופשעי שנאה כלפי ערבים, פליטים ופעילי שמאל ולפעול כנגד תופעות אלו. בין הפעולות בהן השתתפה קבוצת אנטיפה- 972: התפרעויות של חבריה בירושלים, הגנה על הפגנות שמאל בזמן מבצע צוק איתן ומניעת מצעד של להב"ה בת"א.